Moje noční přemýšlení – pokračování

01.12.2011 22:48

 

Poslední dobou přemýšlím o "nejprimitivnější" věci. O věci, která má nejmenší počet vazeb na ostatní předměty, ale vždy najdu něco menšího, resp. "primitivnějšího"…

Proč to dělám? Jednoduše proto, abych mohl od té věci začít uvažovat, protože na nulu nevěřím… Nulu si vytvořilo jen lidstvo, aby si pomohlo při počítání, ale tuším, že 100 % nula neexistuje. Teda existuje, ale jen teoreticky… Prakticky v žádném případě neexistuje. Třeba například vezměte si teplotu. Řekněme, že je "nula" stupňů, ale ve skutečnosti je například 0,001 stupně a to už přece není čistá nula… Vlastně i tento příklad není správný, protože 0,001 stupně nemůže být, protože to může být klidně 0,0001 a to je taky hloupost, protože může být i 0,00001 stupně… a tak dále… do "nekonečna".

A myslím, že se to netýká jen "nuly", ale vlastně všeho, aspoň co se týče praktického hlediska… Nic není v praxi absolutně přesné. Ano, matika zná (myslím si) přesnost, ale ta je jen teoretická a to jen občas… Někdy, třeba u periodických čísel se opakuje to poslední číslo do nekonečna a proto se zaokrouhluje (např. 0,67).

 

 

A proto hledám něco, co má nejmenší počet vazeb k ostatním věcem… Matematika nám asi nepomůže, protože tam bude vždy menší číslo, jednoduše proto, že tam přidáme další nulu před jedničku… Proto nám může buď pomoci fyzika, kdy hledáme nejmenší částici (ale vždy se najde ještě menší částice) anebo - troufám si říct - filozofie…

Jak se říká, každá mince má dvě strany… A já si myslím, že vždy existují 2 možnosti (řešení) všeho... Život a smrt, světlá a tmavá, muž a žena, atd.

 

 

V Bibli se říká, že na počátku bylo slovo… Já říkám, že na počátku bylo písmeno… Ale písmen je v mnoha jazycích hned několik… Ale základ jazyka je vždy písmeno (resp. písmena)… Nejzákladnější částicí je tedy písmeno… Znamená to, že Vesmír není nekonečný? A je základ všeho více částic jednoho druhu, jedné velikosti, ale jiného "tvaru" podobně jako je tomu v abecedě u písmen?

Na jednu stranu s tím souhlasím, na druhou zase ne… Protože písmena (stejně jako čísla v matematice) jsou dílem člověka a proto jsou nedokonalá. Vše je relativní. Pro nás v České republice máme písmeno CH, ale někde, v jiných jazycích toto písmeno vůbec není a asi proto nemůžeme použít abecedu… Anebo to dokazuje nějakou jinou skutečnost? Uvidíme…

KAŽDOPÁDNĚ si můžeme být (doufám) jisti jenom 2 věcmi

První je, že vše, co jednou vznikne, musí zaniknout. Aspoň tak praví moje logika. Nic netrvá věčně a proto nic nemůže trvat věčně ani náš Vesmír…

A ta druhá věc, kterou si můžeme být jisti, že teď končím a že udělám zase někdy pokračování (tohoto pokračování) v budoucnu

:-)

Frankie

Diskusní téma: Moje noční přemýšlení – pokračování

Datum: 03.08.2013

Vložil: štěpán

Titulek: doplnění

Ahoj. Docela zajímavé. Kdybys pokračoval (a aplikoval moderní termodynamickou teorii) tak se odpověď přímo nabízí: nejmenší dílek je informace, informace je něco, co lze zjistit. No nic.
Na tento tvůj web jsem narazil, když jsem vymyslel následující vtip (a k němu hledal jiné a podobné příspěvky k tématu matematiky a bible):
vycházejme z předpokladů Křesťanství: "cesty páně jsou nevyzpytatelné"; nejlepší křesťan v historii byl J.Kristus a na zemi žil 33let; demografické údaje (dnešní populace a přírůstek populace)
postup: pravděpodobnost že se člověk ve věku n-1 let dožije n let je 1/2 ("Boží náhodnost"), takže pravděpodobnost že se dožije jedinec n let (dále jen P(n) ) je 2^(-n) [dvě na mínus entou]. Když se tento průměrný věk lidí dostane přes oněch 33 let, znamená to, že nikdo už není tak dobrý Křesťan jak by mohl být (protože nikdo neudělá více zázraků než J.Kristus). Takže sešle Bůh opět na lidstvo buď hněv nebo znovu J.Krista.
A tato událost bude ve chvíli kdy populace=2^33=asi 8,5 miliard lidí, což z demografie může být někdy v letech 2038 až 2048. To je lepší vtip než Změna světa z Májského kalendáře, co?
Něco o mně se dozvíš z www.stoprotonu.webnode.cz

Přidat nový příspěvek