Kdo to byl Ježíš Kristus?

01.12.2011 22:18

Byl to opravdu svatý muž a potomek Boha nebo "jenom obyčejný" člověk? Já si myslím, že to byl "obyčejný" člověk, ale s neobyčejným intelektem a talentem předvídat. Něco jako šachista. Ti také hrají několik tahů dopředu a předpovídají protivníkův tah. Vlastně celý svět jsou jedny velké šachy, kde jsme jenom pěšáci (ať pýcha říká cokoli) a kde jde jen o to se naučit se předvídat, mít nadhled, kuráž, znalosti a trochu štěstí. Tohle už platí tisíce a tisíce let a platilo to i v době, kdy Ježíš žil. Proto je to tak oblíbená hra, protože v ní máte podobné zákonitosti jako v životě… Docela rád bych si někdy popovídal s nějakým profi šachistou a zeptal se ho, jaký má názor na svět. Teď, když o tomhle uvažuji, se ani nedivím, že Garri Kasparov šel do politiky… Ale zpátky k Ježíšovi.
Domnívám se, že Ježíš by byl v dnešní době šachový velmistr. Podle mě to byl jeden z největších géniů všech dob. Dobře věděl, do čeho jde a určitě ho napadlo, co se může stát a jaké to bude mít následky. Předpovídal "několik tahů" dopředu. Dostal "od Boha" obrovskou inteligenci, kterou uměl bezezbytku využít. Někdo může namítat, že jako důkaz, že to nebyl jen obyčejný člověk, je to, že dokázal zázračně léčit, ale já si myslím, že byl natolik inteligentní a měl natolik velké znalosti v oblasti medicíny, že pro něj nebylo zvlášť těžké vyléčit i na první pohled smrtelně nemocné lidi. V té době, aspoň bych řekl, se většina různých znalostí ohledně medicíny dědila z generace na generaci a tedy Ježíš, jestli chtěl, si snadno mohl obstarat informace od nějakých "babiček kořenářek". Dále někdo další může namítat, že Ježíš vstal z mrtvých. Na to můžu odpovědět, že jenom někdo ukradl jeho ostatky, atd atd atd.
Je to jako když Španělé připluli do Ameriky a "Indiáni" si mysleli, že přišli Bohové a přitom Španělé byli jen o dost vyspělejší než oni - stejně tak Ježíš - geniální člověk - vzbuzoval o svých současníků - hlavně prostého, primitivního lidu - obdiv a považovali ho za víc než člověka.
Další věc, která mě teď napadla, je, že Ježíš byl "zabit" kolem svých 30-ti let. Myslím si, že to není náhoda. Ve svých 30-ti letech je muž obvykle na vrcholu svých fyzických a duševních schopností a má už za sebou i pár životních zkušeností, které Ježíš dokázal využít. Myslím si, že chtěl umřít, ač to zní zvláštně a poněkud sci-fi. A vybral si to nejlepší období, které mohl - v té době už v Judsku šla vidět nespokojenost lidí s římskou nadvládou, která vyvrcholila o několik desítek let později židovskými válkami… a také možná chtěl, aby si ho lidé pamatovali na vrcholu svých schopností a ne jako nějakého vyzáblého staříka. Společnost v jeho době potřebovala mučedníka a Ježíš dokonale využil příležitosti.
Ať tedy byl Ježíš skutečně vyvolený a syn Boží nebo jenom člověk, jedna věc je jistá, že byl určitě velmi inteligentní. S tím musí souhlasit každý. Boží syn přece nemůže být průměrně nebo dokonce podprůměrně inteligentní… stejně tak člověk, který změnil dějiny…
A tím pádem si zaslouží památku, obdiv, apod., ale nejsem si jistý, jestli by se měl uctívat… Einstein, Newton, Mozart a jim podobní se snad uctívají?

Diskusní téma: Kdo to byl Ježíš Kristus?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek